Het kan niet anders, of het moet nostalgisch geweest zijn!
Het schip was wel groter dan de Groen Draeck. Maar voer net zo soepel de feestelijkheden tegemoet.
Echter voor de koningin en haar gezelschap weer vaste grond onder de voeten had, werd Nederland verrast met de reclame voor de Republiek. Het overigens zwarte dak van een Woudrichems dijkhuis was gebruikt om de voorkeur van de bewoner aan te geven, maar de manier waarop was meer, dan het zich onttrekken aan de feestelijkheden van de dag.
De live-uitzending maakte het onmogelijk om het er uit te knippen, maar – en dat is nu het mooie van onze Nederlandse Staat, juist als koninkrijk – dat mag. Je mag je voorkeur zo kenbaar maken.
En waar – denk ik dan – denken die mensen dan aan ??
Stelt u zich voor Nederland als republiek. J.P. Balkenende is de President en 77 zetels in de 2e kamer worden bezet door leden van de Socialistische Partij.
Dat is naar opbouw geen onmogelijkheid.
Maar dan heb je gelijk een amerikaanse toestand. Een president, die geen kans meer heeft op nog een termijn vindt in het Huis van Afgevaardigden en in de Senaat een meerderheid tegen zich. Dan blijft hem niets meer over als twee jaar iedere (nieuwe) wet onderuit te halen met een veto !
Lang Leve de Republiek !
Neem nou Duitsland. Er waren onder de socialistische kanselier Schröder nog nooit zo veel stakingen geweest. Dus van arbeiders tegen de toen heersende toestanden. En ondanks een heilige belofte vooraf over het afnemen van de werkloosheid, steeg het aantal mensen zonder werk.
Lang leve de Republiek.
Neem nou Frankrijk. Daar gaan ze zondag een nieuwe president kiezen. En de kans bestaat, dat de nieuwe president(e) een Royal(e) zal zijn, maar nooit een koningin zal kunnen worden. Maar wat schiet het volk daar mee op ? Gaat daarmee het aantal nucleaire centrales verminderd worden ? Gaan er in een warme zomer weer 15000 bejaarden dood ?
Lang leve de Republiek.
Kijk eens naar Turkije. Daar zijn honderdduizenden bang, dat een (nieuwe) regering zich niet aan de Grondwet gaat houden. Nog voor er gekozen is. Zelfs met steun van een bijna almachtig leger.
Lang leve de Republiek.
Neem nou Rusland,
ook een land met een politiek einde in zicht voor de president. Maar die gaat ter compensatie steeds meer aan het Tsarischtisch Syndroom lijden. Waarin de Macht de functie van de Koorts heeft overgenomen. Als je maar roebels genoeg hebt om de politie en het leger voldoende te betalen, slaan die wel op de democraten in.
Lang leven de Republiek
En dan hadden we ook nog het Italie van Berloeskoning.
Sorry, als ik het verkeerd spel ! Een man met een eigen mediawereld, met een eigen rechtswereld, een man met een eigen sportwqereld enz, enz. Ja, de president voor voor het hele volk, of niet ? Of alleen maar voor z'n eigen portemonnee ?
Lang leve de Repiubliek.
Nog helemaal naast de argumenten, die de burgemeesters van Lelystad (of is het Almere?) die zij voor de tv-camera aanvoerde vóór een koninkrijk, denk ik, dat het nu makkelijker leven is als burger onder een regering, die je niet aanstaat, dan in een republiek, waar je het uitsluitend van politieke partijen moet hebben.
Wij zijn rijk, zeker wat dit betreft en laten we het daarom ook maar zo houden. En nog veel feestdagen op 30 april mogen vieren.