De dagen worden langer en kouder. Je hoeft maar uit het raam te kijken en je begrijpt wat we bedoelen. Sommige mensen voelen zich tijdens de donkere dagen voor kerst zeer somber. Er kan sprake zijn van de zogeheten ‘Seasonal Affective Disorder’ (SAD), ook wel een winterdepressie genoemd. Waardoor ontstaat en hoe ga je het te lijf? Je leest er alles over in dit artikel!
Wat is een winterdepressie?
Een winterdepressie komt, zoals de naam al zegt, meestal voor tijdens de herfst- en wintermaanden wanneer het aantal uren daglicht afneemt. Het gebrek aan zonlicht beïnvloedt de productie van belangrijke neurotransmitters. Dit leidt bij sommige personen tot gevoelens van vermoeidheid, weinig energie en stemmingsstoornissen. Heel erg vervelend, maar er is ook goed nieuws: er bestaan diverse manieren om beter om te gaan met een winterdepressie.
Tip 1: Volg lichttherapie
Een zeer belangrijke oorzaak van een winterdepressie is de verminderde blootstelling aan natuurlijk zonlicht. Lichttherapie, of fototherapie, is een populaire en bewezen behandeling voor SAD. Gespecialiseerde lichtboxen bootsen natuurlijk zonlicht na en zorgen voor een beter ritme. Breng elke ochtend 20 tot 30 minuten door bij helder licht en ontdek dat jouw stemming en energieniveau sterk verbetert. Ook niet onbelangrijk: zorg voor je lichaam, zoals je huid. Ook dat geeft een fijn gevoel en zorgt voor een betere stemming.
Tip 2: Kom in beweging
Lichaamsbeweging is een tegengif voor een winterdepressie. Ook al maakt het koude winter, buitenactiviteiten misschien minder aantrekkelijk, toch is het heel belangrijk om van de bank af te komen. Vraag een lidmaatschap aan bij een sportschool, beoefen een wintersport (zoals schaatsen, dat ook binnen), ga op dansles of doe yoga oefeningen. Vrijwel elke lichamelijke activiteit zorgt voor de aanmaak van endorfine en dat is goed voor jouw stemming. Je wordt er dus een stuk vrolijker van!
Tip 3: Eet gezond
Voeding is belangrijk voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Tijdens de wintermaanden hunker je misschien naar ‘comfort food’ met veel suikers en koolhydraten. Je bent zeker niet de enige. Het is prima om er af en toe van te genieten, maar zorg ook voor een gezond dieet te volgen dat rijk is aan fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten. Omega-3 vetzuren, die je vindt in vis, lijnzaad en walnoten, zijn goed voor het hart- en bloedvaten en verminderen stemmingswisselingen tijdens de winter.
Tip 4: Zorg voor routine
Als het koud en regenachtig is heb je misschien geen zin in buitenactiviteiten. Dit terwijl je in de overige maanden van het jaar veel buiten bent. De wintermaanden verstoren misschien wel jouw routine. Zorg daarom voor een ander schema die de interne klok van jouw lichaam reguleert. Op een gegeven moment voel je je daardoor weer een stuk beter. Zorg daarnaast ook voor een goed slaappatroon, eet elke dag op hetzelfde tijdstip en onderneem activiteiten waar je plezier aan beleeft.
Tip 5: Onderhoud sociale contacten
Gevoelens van eenzaamheid en isolement verergeren een winterdepressie. Probeer dit te voorkomen door bewust sociale activiteiten te ondernemen. Onderhoud sociale contacten zoveel mogelijk, zelfs bij slecht weer. Plan activiteiten met vrienden en geliefden, bezoek leuke evenementen en/of sluit je aan bij clubs die aansluiten bij je interesses. Dergelijke contacten en activiteiten zorgen er voor dat je ook in de wintermaanden plezier hebt!