Geld en psychologie: zo zit het

0
409

Geld is een enorme kracht die onze emoties, keuzes en zelfs ons welzijn beïnvloedt. Het is veel meer dan alleen een ruilmiddel. De psychologie van geld onderzoekt de complexe relaties tussen onze gedachten en ons financiële leven. We kunnen verstandigere financiële beslissingen nemen en meer financiële rust ervaren als we ons bewust zijn van dit verband. Voor dit artikel verdiepten we ons in geld en psychologie. Wat is het verband ertussen?

Geld en tevredenheid

Geld en geluk hebben een ingewikkelde relatie. Geld kan veiligheid bieden en toegang tot de geneugten van het leven, maar het kan geluk niet garanderen. Onderzoek wijst uit dat rijkdom na een bepaald inkomen een afnemend effect heeft op geluk. Dit fenomeen wordt de “hedonistische tredmolen” genoemd. Mensen passen zich sneller aan een stijgend salaris aan en gaan op een andere voet leven. Maar dat hoeft helemaal niet. Als je genoeg geld hebt om essentiële uitgaven te doen kan dat je welzijn verbeteren. Je hebt minder stress en geniet van het leven als je financieel zeker bent. Het is dus belangrijk om een balans te vinden tussen materialistische doelen en geluk.

Emotionele uitgaven

De psychologie van geld beïnvloedt vaak typisch gedrag, waaronder emotionele uitgaven. Mensen gaan vaak winkelen als een mechanisme om met stress, verveling of emotionele onrust om te gaan. Impulsieve aankopen kunnen leiden tot spijt en financiële problemen.

Bedenk wat je triggers zijn

Het is belangrijk dat je begrijpt wat de triggers zijn voor je emotionele uitgaven. Als je weet of je iets uit noodzaak koopt in plaats van uit gemak, kun je overhaaste aankopen vermijden. Oefen mindfulness om je meer bewust te zijn van je emotionele toestand voordat je financiële beslissingen neemt.

Bepaalde houding over geld

Bepaalde houdingen en en overtuigingen over geld die worden vaak gecreëerd terwijl mensen jong zijn. Ze hebben een grote invloed op hoe je met geld omgaat. Iemand met een overvloed mindset geeft misschien te veel uit zonder rekening te houden met de toekomst, terwijl iemand met een schaarste mindset misschien een budget heeft en uitgaven vermijdt, zelfs als het nodig is.

Onderzoekje waard

Onderzoek je houding tegenover geld om je financiële welzijn te versterken. Ondersteunen of belemmeren ze je financiële doelen? Werk aan het herdefiniëren van deze ideeën en het creëren van een betere geld mindset als ze je beperken.

Angst werkt belemmerend

Mensen met angst om geld te verliezen worden passief. Helaas kunnen beleggers daardoor te voorzichtig zijn en kansen laten liggen die winstgevend zouden kunnen zijn.

Waarom diversificatie belangrijk is

Diversifieer je beleggingen en concentreer je op langetermijndoelen om deze neiging tegen te gaan. Besef dat toekomstig financieel succes een zekere mate van risico vereist. Zoek de hulp van financiële professionals om verstandige beslissingen te nemen.

Vergelijken met andere mensen

Het is menselijk om je financiële situatie te vergelijken met die van anderen. Dit kan echter resulteren in een minderwaardigheidscomplex of een behoefte om uit te geven om anderen bij te houden. Deze situatie wordt verergerd door sociale media, waar gebruikers vaak hun duurste momenten laten zien terwijl ze financiële problemen verbergen.

Het idee van ‘mindful spending’

Door je te concentreren op je financiële doelen en idealen voorkom je dat je teveel gaat vergelijken met anderen. Houd in gedachten dat ieders financiële reis anders is en dat schijn bedriegt. Adopteer het idee van “mindfull spending” door je financiële keuzes te baseren op je eigen principes in plaats van op de principes die door de maatschappij worden gedicteerd.

De invloed van uitgestelde beloningen

Een cruciaal psychologisch onderdeel van het verkrijgen van financieel succes is uitgestelde beloning. Financiële stabiliteit en het vermogen om kortetermijnwinsten uit te stellen ten gunste van langetermijndoelen zijn nauw met elkaar verbonden.

Tot slot: maak een financiële strategie

Maak een financiële strategie met specifieke doelen om dit potentieel te benutten. Automatiseer beleggen en sparen om de drang naar impulsieve aankopen te verminderen. Trakteer jezelf regelmatig, maar zorg ervoor dat ze in lijn zijn met je doelstellingen. Dan komt het helemaal goed!